Pilisi termékek: A pilisborosjenői Bodnár Barna kecskesajtja

Szeretettel köszöntelek a Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Blogbejegyzések - 14 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Blogbejegyzések - 14 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Blogbejegyzések - 14 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Blogbejegyzések - 14 db
  • Linkek - 3 db

Üdvözlettel,

Dél-Pilisi BŐSÉGKOSÁR vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A pilisborosjenői Bodnár Barna először csak barátainak csinált sajtot kerti partikon, majd elvégezte a gödöllői Szent István Egyetem tanfolyamát, ahol megtanulhatta a sajtkészítés tudományát, és ma már a falu piacán árulja portékáját. A gazdálkodót a Pilisborosjenői Hírmondótól Telegdy Balázs kereste fel.

Bodnár Barna eredeti szakmája lakatos, de 2005 óta őstermelőként kecskével, juhval és a tejükből készített sajttal foglalkozik. „1993. óta van kecském” – meséli a Pilisborosjenői Hírmondónak a gazdálkodó.

Az állatokkal sok munka van, nincs szombat, nincs vasárnap – mondja. Az ötven fejős anyakecskével, a húsz birkával valamint az önellátás végett tartott tyúkokkal és malacokkal egymaga foglalkozik. "Egyedül vagyok egyelőre. Nincs elég bevétel az alkalmazottakhoz, de most tavasztól tervezem, hogy igénybe veszek segítséget.” – meséli Telegdy Balázs kérdésére.

„Télen általában délután fejek, nyáron kora hajnalban, mert akkor van a leghűvösebb. Én a zárt tartásnak vagyok a híve, mert így sokkal kevesebb betegséget szednek össze az állatok, kevesebb a parazita. Így persze több a munka, mert minden nap hozok nekik füvet, amikor van. Kézzel fejek, egyrészt, mert a gépi fejésnél nagyon sokat kell takarítani, és mire elmosom gépet, már meg is fejtem kézzel, másrészt, ha benne marad egy kis tej, az már elég, hogy meg romlassza a tejet a következő fejésnél.” – fejti ki a sajtkészítő.

Hozzáteszi: Onnantól, hogy le van fejve a tej, két lehetőség van: az egyik, hogy felmelegítem 72 fokra, utána hőn tartom 29 fokon, mázatlan cserépedényben érlelem, és így lesz egy hagyományos krémsajt. A másik az, hogy a hőn tartott sajtot beoltjuk, megkapja a kultúrát majd felmelegítjük 72 fokra. Berakjuk egy présbe, sós lébe forgatjuk 24 órát, aztán megismételjük az egész folyamatot többször, attól függően, milyen öreg sajtot akarunk csinálni.

Bodnár Barna birkából csak magyar fajtájút tart; tejelő cigáját, mit gyimesi rackával pároztat. Ami a kecskéket illeti, ott inkább a külföldit részesíti előnyben. A spanyol La Mancha teje zsíros, míg a svájci szálentáli fajta soványabb, ám több tejet ad.

A helyi terméket minden pénteken a pilisborosjenői kispiacon, a kocsmaudvaron árulja 17-től 20 óráig, míg a szomszédos Ürömön a pláza udvarában lehet megtalálni 9-től délig.

„Van kétfajta ember: az egyik, aki megnézi, hogy mit eszik, ők jönnek rendszeresen, a másik pedig inkább csak megörül a sajtoknak, megkóstolja, aztán nem látom hónapokig. Vannak fix vevőim, akik húzzák a forgalmat, a többiek pedig hébe-hóba. 2009-hez képest fokozatosan növekszik a forgalmam. Biztos, hogy ez stagnálni fog egyszer.” – mondja Bodnár Barna.

Az állattenyésztés persze Pilisborosjenőn sem könnyebb, mint máshol. „Vannak persze kiadások is, például most a TBC, rühesség és más betegségek elleni oltásokat nem támogatja az állam, ami állatonként 2000 Ft. Így az állatonként kapott 3000 Ft támogatásból összesen 1000 Ft marad, ami elmegy különböző más költségekre; tetoválni kell, fülszámot belerakni. De most például nem tudtam támogatás kérni, mert elpusztult a törzskönyves bakom.” – panaszolja a gazdálkodó, aki kiveszi részét a falu közösségi életéből is. Karácsonykor például egy nagy adag ingyen pörkölttel kedveskedett a környékbelieknek, de tartott egy kis sajtkóstolót is.

Ami pedig a terveket illeti: Bodnár Barna szeretne falunapot szervezni a legelőn, ahol lehetne helyi termékeket árulni, lehetne jókat enni, a gyerekek pedig simogathatnák az állatokat. „Ezt persze meg lehet csinálni a faluközpontban is” – zárja a beszélgetést Bodnár Barna a januári Pilisborosjenői Hírmondóban.

Pilisborosjenôi piac
Idôpontok: minden pénteken 17-20 óráig
Helyszín: Iparos kocsma
Cím: Pilisborosjenô, Budai út 18-20.

Ürömi helyi piac
Idôpont: minden szombaton 9-12 óráig
Helyszín: Velocafé Apartmann
Cím: Üröm, Dózsa György út 2/a

Címkék: bodnár barna kecskesajt pilisborosjenő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu